Zelfportret met

Zalfportret met
Inspiratie voor deze collageserie zijn twee schilderijen van de Nederlandse 16e eeuwse schilder Rembrandt van Rijn: „Zelfportret in oriëntaalse kledij met poedel“ en „Man in wapenuitrusting“. Ik heb een reeks zelfportretten gemaakt en gewerkt met de analoge fotocollagetechniek. De collages bestaan voornamelijk uit afgekeurde, zelf afgedrukte foto’s uit mijn eigen archief, aangevuld met bestaande afbeeldingen.

Over Zelfportret met Wapenuitrusting:
Het aanhebben van een wapenuitrusting betekent dat je, tot op zekere hoogte, beschermd bent tegen aanvallen van de vijand. Ook hoort daar naar mijn idee een bepaalde gezichtsuitdrukking bij: eentje van afstand en gereserveerdheid. Tegelijkertijd ben je door het materiaal, de vorm en het gewicht van dit ‚kledingstuk’ erg inflexibel, je kunt je er nauwelijks in bewegen. Het kan ook een last worden. De rode cape staat voor kracht en agressie, maar de kleur rood verschijnt ook als je gewond bent, in de vorm van bloed.

Waarom Rembrandt veel zelfportretten schilderde weten we geloof ik niet precies, maar voor mij is het maken van een zelfportret een poging om mezelf beter begrijpen. Een manier om situaties waarin ik me bevind of heb bevonden, beter te kunnen plaatsen. Daarnaast is het afbeelden van jezelf in andere kleding, een andere tijd en context, als kijken naar jezelf in een ander soort spiegel.